Thursday, 27 March 2008

Natang

Deris: Samy, mung ade mane?

Samy: Ini sapa ni? Mau main-main ka? Lu apa mau?

Deris: Alloh, Samy, ni Deris la.

Samy: Apa Doris? Mana ada Doris. Doris purumpuan la, lu punya suara macam jantan saja. jangan main-main sama saya ha. Saya punya marah bulum habis lagi.

Deris: Ape la mung ni Samy? Aku Deris pong mung dok kenal ke? Deris, dulu menteri besar gganu.

Samy: Oh, Idris Jusoh ka? Aiseman, Idris, hey please la, cakap bahasa standad la Idris. You cakap itu Terengganu punya slang, saya tadak paham la. Apa macam sekarang? Apa macam you punya kes? Sudah selesai ka?

Deris: Okay aku cakap bahase standad tapi kalu miss sikit2 tak pe dok?

Samy: Pedok? Apa itu pedok?

Deris: Aaah biya lah tu. Aku dok dapat jadi MB la Samy. Deme takut dengang Agong. Aku kene buang doh. Serupa mu la Samy?

Samy: Aih, baik baik cakap ha. Saya mana ada kena buang? Saya sikit vote kurang dari itu Jeya. Saya still MIC punya presiden. Kalau mau sekarang jugak saya bole phone sama Pak Lah suruh kasi jadi menteri. Saya ta mau saja. Saya mau rest la. Duit banyak ada, apa mau kerja lagi?

Deris. Mu tak pe la Samy. Mu doh kaye. Mu doh lame jadi menteri, aku ni baru 1 pengga je doh kene buang, ni yang aku maghoh ni. Ahmad Said tu dok tahu ape Samy. Die bukang buleh jadi MB. Die dok buleh wat keje.

Samy: Kalu you manyak bagus punya orang, apa pasal itu Agong ta mau sama you? Tengok saya berapa lama duduk dalam kabinet, sumua orang suka. Dia orang punya rumah rosak kalu, sikit jam saja saya sudah suruh JKR pigi repair.

Deris: Aku sedih la Samy. Ape la nasib aku. Aku nok mitok tulung mu la Samy.

Samy: Apa tolong mau. Duit ta bole kasi pinjam ha. Mau pinjam kalu bunga misti ada, cagaran pun misti ada.

Deris: Aku pong ade duit la Samy tapi dok banyok seghupe mung la. Aku nok tanye, macang mane aku nok dapat komisen aku hok deme tu janji dulu? Loni aku doh bukang MB, deme dok pandang muke aku doh. Aku talipong pong deme dok jjawab.

Samy: Aya, lupa la itu sumua. You sudah tadak di sana you apa pun tak bole dapat la. You cari lain lubang la Idris. Banyak lubang ada apa.

Deris: Lubang ape Samy? Cerite le. Jangang le kedekut.

Samy: Terengganu manyak famous dia punya kerepok kole apa. You sumua bili, you jual sama Jepun la.

Deris: Kepok leko la, bukang kole. Hok tu pong mung dok tahu ke? Mung jangang la wat lawok Samy. Ape mung loni dok jual tose ke?

Samy: Apa pasal saya mau jual tosai pulak? Saya manyak kaya.

Deris: Tulong la aku Samy. Mung soghang je jawab call aku. Hok laing semue wat dek je. Aku ingat aku nok rizaing le jadi Adung. Gaji pong dok banyok mane. Aku nok gi Ostolia la. Aku fong Patrik nok dudok ghumoh die, tapi die dok bagi. Deme wat aku seghupe natang aje.

Samy: Apa you mau Deris, life is like that la, especially in BN.

Maaf kalau loghat Terengganu tu banyak salah. Ni la first time nak try pun.

18 comments:

Kerp (Ph.D) said...

ekseleng ganu weh. hehehehe...

but i like the early part of the script. sam was totally caught off guard getting a call from an unlikely person...hehehe...

bergen said...

You are do fine, sir. I'd say it's a B plus. Promise me you give me B plus too when I do Penang slang. hehe

Kata Tak Nak said...

Kerp,
It wasn't easy you know without any reference to make.

Kata Tak Nak said...

Bergen.
Thanx. That usually the case you know, the first try come out okay, then the writer gets cocky and over confidant and his/her next attempt would be disastrous. Maybe this would be my last attempt at Terengganu speak until I am more ready.

hantutelur said...

Deris: Alloh, Samy, ni Deris la.

Samy: Apa... Doris? Apa dei cittt! Kalu lu Doris kalu, saya Samantha la....

Kata Tak Nak said...

Hanyu,
Deris: Kalu mung Samantha, Pok Loh jadi Miloh la.

tokasid said...

Samy: Dei...Doris! Saya yingat ada satu worang jugak boleh tolong sama awak.

Deris: Ade oghang buleh tolong? Sape Samy? Mung ghoyak ke ambe le ni juge weh!

Samy: Itu worang sama nigri awak jugak la Deris. Misti awak ada suka sama dia

Deris: Same Teganu?Kalu same Teganu memang le ambe suke sokmo samy. Buleh geng ngan ambe le dia...Sape dia Samy. Mung ghoyak le name die

Samy: Boleh juga tapi tunggu sikijap la Deris. Isekarang saya mau tau saya apa dapat kalu introduce sama itu worang? Brapa persen awak boleh kasi sama saya?

Deris: Alloh mung ni Samy...tak ke bui name pong mung nok komiseng!!Ni bukang bui projek...

Samy: Ta da la Deris....isekarang dunia dalam itu macam juga. Kita BN suda biasa itu macam juga apa awak tara yingat ka?

Deris: Okay la okay la...ambe bui mung kapa layor se...buleh dok?

Samy: Wokay...itu worang saya kasi nama sama awak ah....

Deris: Cepak le Samy! Dok sabor ambe nok denga....

Samy: Datuk Ahmad Said la dia nama. Issekarang dia MB trengganu juga.

Deris: Celake mung Samy...Natang bewok tikuh mondok mung ni!

Kata Tak Nak said...

Tokasid
Samy: Apa, tikus saya tadak suka, tapi itu bewak, kita orang cakap wudembu, saya manyak suka.

hanutelur said...

"Natang bewok tikuh mondok" LOL

Ape mende mung derih, budoh setarang! Buleh elaung jak-jak bulang, abih teruh le ni doh, sekepiang habuk pong dok masuk.

Kata Tak Nak said...

Hantu,
Not bad ur terengganu speak. I give up. Ambe dok pahang.

alqasam said...

Dear cikgu

Your entry always make my day...
ROLF

iN@ said...

hehe..
kira jadik lah tu longhat tuh che gu..
nk tegelak baca..=)

Kata Tak Nak said...

alqasam.
Glad I could make somebody's day.

Kata Tak Nak said...

in@
Kira okay la ya. Boleh tahang la.

Zawi said...

Che'gu,
Derih asal dari Besut. Biasanya orang Besut kecek Kelate. Lagi pulak bini dia orang Kelate. Besar kemungkinan Trengganu speak dia bunyi Kelate lebih.

Kata Tak Nak said...

Zawi,
Yes, bukan Besut tu daerah yang jadi tebusan sabung ayam ka? Kononnya itu lah ceritanya.

Paktam.. said...

ke..ke...
Doc ni penambah sakit peghut kawe nihh..
he..he.

Kata Tak Nak said...

Pak Tam,
Dia pelengkap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive