Monday, 24 March 2008

Bukan Susah Nak Settle

Pemberita: Datuk Seri, sebagai seorang yang sekarang di luar kerajaan, apa pandangan DS tentang krisis di Terengganu?

Samy: Apa you cakap? Luar kerajaan? Apa itu? Saya lagi MIC punya presiden. MIC masih lagi dalam BN. BN adalah kerajaan Malaysia so saya masih lagi dalam kerajaan jugak.

Pemberita: Maaf, sebagai seorang luar dari Kabinet.

Samy: Ha, itu macam baru butol. Saya luar Kabinet jugak tapi masih dalam kerajaan. Apa itu soalan?

Pemberita: Krisis Terengganu?

Samy: Oh, itu Terengganu punya krisis ka? Tadak baik la ini macam, manyak tadak baik.

Pemberita: Apa yang tak baiknya DS?

Samy: Ya, la, apa pasai dia orang pigi picah itu kuil sumua? Itu orang Hindu mau sembahyang punya tempat. MIC akan lawan ini macam punya perbuatan. Besok jugak kita akan hantar 5 bas pigi Kuantan tunjuk perasaan. Kita mau tunjuk sama itu HINDRAF punya orang kita ada manyak sayang sama orang2 India.

Pemberita: Eh, eh, mana ada kes pecah kuil di Terengganu? Yang ada krisis perlembagaan? Dan nak pergi Kuantan buat apa? Kuantan di Pahang.

Samy: Tadak picah kuil ka sana? Aiseman, saya ingat ada picah kuil. Oh, sekarang itu Kuantan ada dekat Pahang sana ka? Bukan Terengganu ka? Tengok ini Subramniam, dia cakap sama saya sekarang Kuantan ada di Terengganu.

Pemberita: Apa komen DS?

Samy: Komen apa? Apa itu soalan?

Pemberita: Apa pendapat DS tentang krisis di Terengganu?

Samy: Sumua orang ada salah jugak. Apa pasai diaorang sudah tau itu tempat selalu jugak banyak hujan. Apa pasai sampai sekarang tak buleh selesai itu perkara. Tengok sekarang sudah besar punya banjir, sumua orang sudah susah. Dulu saya menteri JKR punya jam saya sudah kasi cadangan tapi sumua tamau dengar jugak. Sumua cakap dia orang tau apa mau buat. Sekarang tengok apa sudah jadi? Sama Samy jugak dia orang mari cari. You kerja sama kerajaan Terengganu ka? Cakap sama Wan Mokhtar nanti ini petang saya mari.

Pemberita: Eh, bukan. Saya tak bekerja untuk kerajaan Terengganu, saya pemberita untuk 'Ularan Malaysia'. Mana ada banjir di Terengganu. Semuanya okay saja sana. Dan buat apa saya nak jumpa Wan Mokhtar? Dia dah lama tak jadi Menteri Besar?

Samy: Wan Mokhtar sudah berehenti ka? Bila? Apa pasai sapa pun tadak cakap sama saya. I say, dia saya punya baik punya kawan la. Kalau tadak banjir apa pasai mari jumpa saya? Apa krisis sekarang ada di Terengganu?

Pemberita: DS tak tau ke? Terengganu masih belum ada Kerajaan negeri yang sah. Belum ada MB, belum angkat sumpah?

Samy: Aiyo itu macam ka? Apa pasai diaorang banyak slow. Apa pasai jadi itu macam.
Pemberita: BN telah menamakan Idris Jusoh sebagai MB tapi Istana tak perkenan. Istana menamakan Md Said. BN ancam nak pecat Md Said kalau dia angkat sumpah.

Samy: Itu macam terok ka? Apa pasai BN tamau ikut itu Istana punya cadangan? Dua-dua BN jugak kan?

Pemberita: Ya la, sebab itu lah saya tanya DS sebagai orang yang banyak pengalaman dalam kerajaan.

Samy: Butol, butol, saya sudah manyak tahun ada dalam kerajaan, sekarang pun dalam kerajaan tapi bukan dalam kabinet. Haa... apa tadi saya cakap? Sudah lupa la.
Pemberita: Itu Terengganu punya krisis.

Samy: Oh ya, sebagai seorang yang sudah lama dalam kerajaan, saya rasa, ini perkara boleh di selesaikan dengan senang saja.

Pemberita: Macam mana tu DS?

Samy: Itu BN terima saja itu Md Said jadi MB, tapi sumua itu kuputusan dalam negeri punya hal, kasi Idris Jusoh buat. Itu Md Said kira macam exco saja. Itu perbezaan dalam gaji, Md Said misti transfer dalam Idris punya account. Sumua selesai.

Pemberita: Habis kalau Idris yang buat semua kerja, Md Said nak buat apa?
Samy: Dia buleh jadi despatch, buleh tengok itu kebun ada baik ka, dia bole buat macam-macam kerja tapi jangan kacau sama itu Idris. Tengok simple saja. Apa pasai diorang tamau jumpa saya tanya?

Pemberita: Tapi BN masih mahu Idris jadi MB dan telah mengarahkan semua Adun BN jangan hadir angkat sumpah.

Samy: Haiyo, itu menderhaka la. Mana boleh lawan sama Sultan? Apa orang Melayu tatau ka tak bole lawan sama Sultan. Itu Sultan nanti manyak muruka? Itu rakyat pun tadak suka itu macam. Chit bodoh punya orang. Okay saya sekarang mau jumpa sama itu Subramaniam. Saya mau tanya sama dia mana itu Kuantan. Cilaka punya orang. Kalau diaorang lagi ada problem, bila-bila masa pun boleh tanya sama saya tapi paper punya dalam misti taroh busar-busar saya punya nama la.

Pemberita: Oh, ya, satu lagi soalan, sekarang DS bukan lagi Menteri, apakah pekerjaan DS?

Samy: Saya jual itu second hand punya steam roll, tractor, bulldozer, cangkul apa saja JKR punya barang saya ada. here's my card.

13 comments:

tokasid said...

Samy:
Dei reporter! Iskarang saya mau tanya sama awak satu soalan.

Reporter: Ini sudah terbalik DS! Tapi boleh jugak

Samy: Ini Tringganu nigri...itu MB misti Melayu ka?Sama yitu Perak juga ka?

Reporter: Ya DS..Mesti Melayu dan Islam.

Samy: Hmmm...itu macam juga eh?

Reprter: Mengapa DS?

Samt: Tarak...iskranag saya nama suda tukar Melayu nama juga. Saya ada ingat mau jadi itu Tringganu Mintri besar jugak

reprter: DS ada nama melayu? Nama apa DS?

Samy: Saiful Samy bin Abdullah Vellu!

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Najb: Dei, Saiful Samy! You kasi pilih satu kerja saja, tadak boleh dua! You mau kasi supply itu JKR atau it MB juga you mau jadi?

Samy: Ayoyo Najib! Saya tadak duduk dalam kabinet, you sikarang manyak garang sama saya. Kasi dua dua tadak sapa pun tahu...

Najb: Chit! Mana boleh itu macam?

Samy: Apa pasal tadak boleh? You lagi 3 kirja juga buat.

Najb: Mana ada 3 kirja? Saya cuma kerja orang nombor 2 sahaja.

Samy: Ya butul. Tapi itu Mintiri bili submaring you jugak. Itu kasi jual submarine you jugak..bukan 3 kirja ka?

Najb: Ayoyo Saiful! Itu cirita alamari dalam kasi diam diamlah. Kalau tidak, itu besi cabinet saya kasi taruk sama you!

Samy: Ama! Takpa! Takpa! Saya sinyap juga mulut. Mana lagi duit banyak: itu MB ka, itu JKR supplier?

Kerp (Ph.D) said...

Sam kena lagi....hehehehhhehehe...

and today those stupid MSM played down on this issue. it was reported there was no issue about going against the Sultan's wish. yea right, to them the king of trengganu is DYMM Patrick Badawi.

Asil said...

Cikgu,

Saya dah menyampah dgn BN sejak sekolah lagi.

Pada tahun 1980, saya sekeluarga bercuti di Kuantan. Bila dah sampai kat Kuantan, teringin pulak Ayah saya nak berjalan-jalan ke Terengganu. Lepas je border Pahang-Terengganu, keadaan jalan di Terengganu amatlah menyedihkan kalau nak dibandingkan di Pahang. Lopak (potholes) dan pecah di sana-sini sehingga boleh membahayakan pemanduan, sbb dok asyik mengelak lubang. Akhirnya, terkedu lah niat hati ayah saya untuk melihat keindahan Terengganu, terus balik Kolumpo!

Beginikah negeri yang kaya dgn hasil minyak? Mesti ada sesuatu yg tak kena, kan?

Maka, tertutup lah hati saya terhadap BN dan isi-isinya sekali!

Disebabkan saya dibesarkan di K.L., ternyata berbeza sangatlah keadaan di Terengganu time tu. Kalau diintai keadaan di Sabah/Sarawak memang menghiris-hiris perasaan. Ada sekolah tak ubah macam kadang lembu. Pelajar-pelajar belajar berdiri, ada meja tapi takde kerusi!

Masa saya sibuk buat Kajian Awal utk sistem SmartSchool, Ketua Pengarah Sabah tu sempat menyindir, "Buat ape smart-smart sistem ni, letrik pun payah nak dapat". Projek Manager saya tersengih-sengih, tak paham bahasa. Tu dia projek MSC Mahathir yg sekarang tinggal debu. Benefitnya ntah ke mana, jutaan duit dah kena sapu.

Apa yg terjadi di Terengganu la ni, memang saya amat nanti-nantikan. 5% royalti minyak, WAJIB diterima oleh rakyat Terengganu. Dgn status negeri yg ke-2 termiskin, seharusnya terima 40% setiap tahun. Tengok muka Derih tu tak naik MB, rasanye macam elok kena santau tu!

Dan, diharap kawan-kawan kita di Sabah/Sarawak juga mendapat gelombang perubahan spt di Semenanjung.

Mudah-mudahan.

monsterball said...

Samy: Ar-pak-rek you suma cakap banyat banyat. Itu Anwar actor dan jahat.
Saya kalar pukan orang india tak sokong sata. Anwar chakap baaaan...yaatt bohong bohong issu issu pada saya......suma bohong!.
Reporter: ah dek dek.. Samy....rakyat suma bansa tak suka you la.
Samy: waaaa...dahulu....hormat saya..ini jam...
ah dek dek'...no harm done. Siapa chakap? Kasi proof?
Repoter: hooi bodoh orang...tak malu kah? undi undi sudah chakap......loud and clear.
Samy: Itu pukan proof. Itu orang orang kersian saya kereja kuit kuit ..28 tuan...kasi saya rayhat sikit. Next election......maymang undi saya.
Reporter: Por tek!! Pergi mimpi mimpi la. Tak lama...you nak 'face-off' tuka nama....lari kuat kuat..atau pergi making nasik lemak....hari hari..sampai mati.
Samy....eeerrr.....tengot...chacap sampai saya tak laku... satu sen. Siapa kasi U ini idea?
Reporter: Lim Kit Siang.
Samy: ooooooo?? Dia saya takot!. Dia cakap....saya memang kina. Biak saya balik bungkus barang2...lari to Timnbutu...tak satu boleh carak saya.Indian tak nak saya....no big deal.
Saya banya wang.....boleh tuka muka...tuka rumbut..tuka badan gumok.....sampai kurus. Wang is power man.
Reporter" Biak you beli yang mahal dan bagus perti mati tong simpang U body....saya tengot....U ortak tak center.
Samy....hahahahahaha Money is power la.

Kata Tak Nak said...

Doc,
Reporter: Nanti, nanti DS. Sudah tukar nama ka? Buka seluar tengok? Ada kulup ka tak?
Samy: Chit, busuk punya orang, mau rogol sama saya ka?

Kata Tak Nak said...

Shah,
I think this is the first time that you commented with a script and may I add, a very good one.

Kata Tak Nak said...

Kerp,
The day our MSM play fair is the day Malaysia would beat Brazil's first team 12-0.

Kata Tak Nak said...

Asil,
Bila depa nak buat projek the first thing they ask is what is the budget? Then from there they deduct the amount that they want baru they plan the project. Bagus ka tak bagus ka is not relevant as long as they have already got their money. Then baru buat phone call kat crony suruh buat,
In the end they spend 100 million for something that they can get for 20 to 30 million.

Kata Tak Nak said...

Monty,
Is there truly any BN ex-Minister who is poor? I doubt so.

monsterball said...

No one is poor...correct correct correct.
But few do take cukop cukop only.
It is the UMNO main leaders...showing the ways...how to become one of the world wealthiest men without working.
They are not only greedy...but showing their inferior complexes.....which they can overcome only....with big cars...yatch..aeroplane..and hundred of millions available to them. Then dressed up as Tan Sri ..or Tun.....Datuks..too low class..and only that way...they can face world leaders....as if they are so great and successful...and love by all.
But when they utter words...every world leaders knows...these are braggarts....actors and corrupted humans...sucking Malaysia's wealth...high and dry.

cakapaje said...

Cikgu,

All I can say is, well, I have a cikgu :)

20 Cent said...

Hah, ha! "Here's my card"...classic!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive