Thursday, 13 March 2008

Gurindam Dari Sungai Siput

Saya ingat hari ada panas sampai petang
Tapi baru setengah hari hujan sudah datang.

Dia orang cakap MIC kalah saya punya pasai
Sumpah saya tak buat apa rumah duduk makan tosai.

Dia orang sumua cakap saya banyak sombong
Poodah dia orang sumua cakap bohong.

Itu HINDRAF sama saya banyak marah
Cakap saya minum india orang punya darah.

Itu HINDRAF demonstrate sini sana
Jerit India miskin Samy mana.

Itu bloggers lagi satu punya celaka
Saya banyak busuk punya orang dia orang cerita.

Sumua macam monyet jerit Sakhti punya Makkal
Adei pigi dah badwa rascal

Tol mahal, jalan rosak sama saya diaorang mara
Apa pasai tadak pigi tanya sama UMNOPUTRA?

Minyak naik, harga naik diaorang tadak suka
Apa itu sumua Samy punya pasai ka?

Isekarang Sungai Siput saya sudah kalah
Sama saya dia orang sumua suruh belah

Adei Chit, saya jantan punya anak
Turun, resign, itu sumua saya tak nak

Itu MIC punya dalam lagi saya dudok
Sapa suruh resign dia punya muka saya tumbok

17 comments:

tokasid said...

Ada worang tanya saya ada sidih ka
Apa mau sidih Kayveas juga suda tada

Isekarang Subramaniam saya suda jumpa
Tapi sama saya dia kata padan muka

Palanivel Sothinathan semua juga kalah
Tada MIC di parlimen sapa mau salah

Worang kata saya juga salah
Saya juga kata ini salah menantu Pak Lah

Dulu worang MIC ada ingat saya macam Tohan
Isekarang kalah MIC kata saya macam setan

Kata Tak Nak said...

Doc,
Kelasik la doc, especially the last one.

Kerp (Ph.D) said...

wahhh, docTA punya pon hebat. meh tambah 1 lagi.

worang kata saya tada kirje,
diorang tatau saya sikarang bawak steam-roller.

hehehehhehhehehe...

Kata Tak Nak said...

Kerp,
Yours is a jewel too. You should add some more.

Paktam.. said...

Awat la hampa ni ghajin duk pekena orang tua tuu..
kawan tu duk sedih lagi pasai kalah pada hari jadi dia...eih, hampa ni..

tambah la lagii..
susah nak jumpa cerita macam nii kat tempat lain..
syabas..

acciaccatura said...

salam chegu,
hah tu diaaa...baru nampak! tapi nak tambah tak tau. gelak saja tau! selalunya bila nak pi blog chegu,saya dah tersenyum awai-awai lagi.

Daphne Ling said...

Hi Chegu,

How's you and family?

You know, I seriously thought we had gotten rid of this guy when he lost in the elections...Seriously...

How naive of me...He is stilllllll there...

*Grrr*

m said...

He predicted he will win at Lunas...by election..or stay there permanently. BN lost..he broke his promise.
He said he will sink or swim with Mahathir.He left him swimming alone..and wrote love poem tom TDM's biggest enemy.
Mahathir predicted 70-75 UMNO and BN win in election.Prediction not even close...blame PM for it...when3everryobe knows.irt is him...the UMNO voters abandon UMNO.
Best of all....SAMY predicted 100% win for MIC...to out bid....out shine Mahathir's prediction.
Mahathir is 35% off target. He is 90% off target.
But without these two clowns.....life maybe too dull.
So let Majhathir and Samy keep making fools of themselves.
Mahathir has an agenda.
What agenda has bald headed...onion face got? But look at him dress now..no suit...but open colour with style..like the worst rotten has been Indian film star...one have ever seen.
I guess..he got false news that PM may want him back again..or...80% MIC have left to join oppositions..so no one wants to take up the post..and expose MIC is dead.
And he recalled...the phrase.."The King is dead......long live the King" ...imagining he is Indian King that never dies.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Hehe, you and Doc can make a duet lah!

M, you have a good memory, I salute you! I remember at the time I changed DSV's name to Deep Sea Vehicle - the one that failed to surface!

Kata Tak Nak said...

paktam,
terima kasih sbb datang. Nak tambah buleh tapi kena cari ilham dulu

Kata Tak Nak said...

accia,
bagoih la tu kalau buleh senyum. Tension sangat pun not good for the health kan. Thanks sbb bagi tau comment tak buleh baca.

Kata Tak Nak said...

Daphne,
If one is a gentleman like Koh Tsu Koon, he would accept responsibility and go out gracefully. He is not one of the breed.

Kata Tak Nak said...

M,
You are right about mahathir and Sam. Both are people out of touch with reality and both have very high opinion of themselves. They are a liability to the country.

Kata Tak Nak said...

Shah,
Yes, Macam Mnasir dan SM Salim. Of course la dia MNasir sbb muda lagi.

tokasid said...

Tambahan:

Itu che'gu sama tokasid saya tada suka
Dei! Orang lain awak dua tak bole kata ka?

Worang cakap saya ada kata Lunas mau duduk juga
Butul-butul saya tada hingat sebab orang India juga mudah lupa

Subra Kayveas Pandithan isekarang saya punya kawan
Tapi kita worang sudah kina tinndang one by one

Shah ada cakap itu che'gu sama tokasid srupa SM Salim sama M.Nasir
Ada butul juga dia worang tulis saya isekarang makan pasir

Kata Tak Nak said...
This comment has been removed by the author.
Kata Tak Nak said...

Doc,
Doctor, ckg sama saya tolong la.
Tolong sama saya, saya sudah tua.
Mari pigi rumah saya belanja makan
Hari2 kena saya sudah tak bole tahan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive