Saturday, 12 April 2008

Gamat di Dewan Rakyat

Tahun ini Menteri Pelancuran, oops! pelancungan baru mengadakan semula tahun melawat Malaysia dan dijemputnya ahli-ahli Parlimen dari negara asing ke Malaysia. Kebetulannya Parlimen sedang bersidang dan mereka mintak untuk menyaksikan demokrasi Malaysia in action. Diarahkan Speaker baru untuk mengarahkan semua ahli Dewan menggunakan pantun untuk mempamerkan budaya Melayu.

Speaker
:
Tuan-tuan dan Puan-puan YB, YB sekalian
Selamat datang ke ini dewan
Di gallery dewan sila perhatikan
Terdapat wakil-wakil jemputan

Mereka datang hendak melihat
Perbahasan dijalankan dengan sihat
Penuh dengan adat istiadat
Melayu lama yang penuh keramat

Tahun Melawat Malaysia yang baru ini
Program disusun di 8 negeri
Semua disusun oleh Cik Menteri
Lalu di jemput wakil di galeri

Lim Guan Eng:
Wahai Tuan Speaker bijak bistari
Izinkan saya mencelah disini
Malaysia ada tiga belas negeri
Mana pergi yang lima lagi?

Speaker:
YB Guan Eng Ketua Menteri
Menterinya sedang duduk disini
Pada waktu bersoal nanti
Kepada dia tanyalah sendiri

Selamat datang pada semua
Mari lah kita mula berkerja
Sila baca di atas meja
Rang undang-undang baru yang nak ditaja.

Nazri:
Tuan Speaker Parlimen yang bersidang
Kerajaan BN ingin mencadang
Diluluskan suatu undang-undang
Melompat party perbuatan terlarang

Speaker:
Terima kasih wahai YB
Nampak muka tak berapa berseri
Adakah YB dimarah isteri
Atau belum dapat job specs lagi?

Nazri:
Tuan speaker yang baru dilantik
jangan cuba tunjuk cerdik
Rang undang-undang silalah tilik
Nanti kena debik terus balik

Speaker:
Wahai semua ahli berhormat
Sila baca dengan cermat
Undang-undang pencegahan melompat
Sila bahas beri pendapat

Ibrahim Ali:
Tuan speaker yang bijaksana
Saya ingin hendak berkata
Perkataan melompat saya tak suka
Seolah-olah dok perli kat saya

Karpal Singh:
Saya mau tanya sama itu menteri
Ini undang-undang lompat party
Apa pasal dulu ada kasi
Tapi sekarang tak mau lagi?

Nazri:
Ayo Bhai dengar sama saya
Dulu Mahathir banyak suka
Lompat sini lompat sana
Tapi masuk dia punya party saja

Ini sekarang Abdullah Badawi
Lompat party tak mau kasi
Kalau orang lompat party
Serupa macam sudah cerai isteri

Wan Azizah:
Oh begitukah penjelasannya
Diberi pada dewan yang mulia
Izin kan saya hendak bertanya
Takut apa kah yang sebenarnya?

Mashitah:
Wahai Kak Wan indah jelita
Izinkan saya mencelah berkata
Kami tak takut pada sesiapa
Cuma kehendak rakyat jelata

Tian Chua:
Terima kasih senator Mashitah
Kerna penjelasan diberi sudah
Dah selesai kah kes tanah
Atau masih naik turun mahkamah?

Mashitah:
Tengok lah Tuan Speaker, Tian Chua ini.
Kes dalam kain saya di bawa ke sini
Kalau macam ni sungguh tak aci
Suruh dia keluar lani.

Speaker:
Wahi senator sila bertenang
Jangan pulak nak mula berperang
Oi Tian Chua, apa pandang-pandang
Baik engkau mintak maaf sekarang.

Nurul Izzah:
Kenapa maaf yang perli di pinta
Bukan dia buat salah apa
Cuma sekadar ingin bertanya
Kan itu perihatin namanya?

Najib:
Apa kah ini semua
Hajat pembangkang yang sudah gila
Mahu menghina si senator jelita
Mari Mashita duduk tepi saya

Jamaludin Jarjis
:
Tuan Speaker, saya dah marah
Pihak pembangkang bikin karenah
Mengapa nak hina Senator Mashitah
Jealous dia comel dan juga bergetah?

Speaker:
Tenang, tenang YB semua
Berhenti bercakap biar lah reda
Memang Tian Chua bersalah menghina
Mintak maaf lah oi China.

Kit Siang:
Saya bangkang tuan speaker punya cakap
Tuan Speaker sangat biadap
Cakap bangsa-bangsa ini semua manyak tak sedap
Macam monyet dalam lokap

PM:
Apa ni, apa ni YB semua
Macam ni semua saya tak suka
Kalau ini diteruskan juga
Saya nak letak jawatan saja

Kuli:
Izin kan beta pulak bertanya
Wahai Perdana Menteri Malaysia
Kalau PM nak turun takhta
Siapa pulak penggantinya?

PM:
Wahai Kuli anak raja Kelantan
Perangai huduh macam setan
Kepada engkau tak ku berikan
Kepada Khairy ku beri jawatan

Najib:
Tuan Speaker apakah ini
Mana boleh jadi begini
Ini semua tak aci
Kenapa saya diketepi

Mukhriz:
Tuan Speaker saya membangkang
Ini tak adil sangat terang
Khairy dapat saya terkangkang
Nanti bapak saya istihar perang

Speaker:
YB, YB, YB diaaaaammmmm!
Dewan yang mulia jangan di kelam
Peraturan ini saya masih tak faham
Semua bikin saya demam

Dengar sini wahai semua,
Beri lah masa saya bernyawa
Dewan ditangguh pulang lah segera
Nanti dipanggil di lain masa.

32 comments:

tokasid said...

Guan Eng:

Wahai Speaker saya nak tanya lagi
Terhadap jawapan yang belum di beri
malaysia ada 13 negeri
mana pergi yang lima lagi

Speaker
Soalan di ulang amat jelas sekali
YAB Penang ternanti-nanti
Sila lah jawab wahai cik Menteri
Yang hang tersengeh-sengeh tunggu apa lagi

Azlina

Tadi dengar Mashitah di puji
Sampai kami berasa cemburu hati
5 negeri tidak kami perakui
sebab ada yang nak bela babi

Khalid

Wahai cik menteri kaki temberang
Samapi la ni dok bujang-bujang
Tak pasal-pasal babi di serang
Kami tanya kenapa MUO pelancongan di buang

Mahfuz

Anak dara tua memang kuat merapu
Dah la merapu mata senang berbulu
Dulu hang yang bataikan MOU
La ni hang tuduh kami sabotaj tak kah merapu

Kata Tak Nak said...

Doc,
Aku tak buleh jawab dah, dah penin jadi aku wakil kan Shah, atau Kerpov untuk jawab. Sama punya bagoih dia dapat Azalina.

hantutelur said...

Saravanan:
Maafkan saya mamparkenelkan diri
Saya Tapah menggantikan Samy
Mau jawab soalan kapda YB Mantri tadi
PMS problem la, satu bulan satu kali!

Kata Tak Nak said...

Hantutelur
Samy kalah tapi saya banyak suka
Sekarang parliman saya macam raja
Apa itu pms aorang Melayu kata
Dia ada surupa itu bocor ka?

buayaputih said...

Hahaha
Chegu, memang macam kelapa tua, lagi tua lagi pekat santannya!!

Lama tak singgah. La ni baru ada kelapangan. Selamat!

hantutelur said...

Speaker:
Yang Berhormat, Yang Berhormat, duduk semua
Bagi peluang Penggerang menjawabnya
Saya sendiri pun tertanya-tanya
Depa kata puteri bukan, wanita bukan, YB jenis apa?

Kata Tak Nak said...

Buayaputih,
Ya memang lama sungguh you went MIA. Selamat datang kembali.

Kata Tak Nak said...

hantutelur,
YB, YB, mesti perasan
Ada satu bukan jantan
Petri bukan wanita pun bukan
Tapi banyak suka pompuan

hantutelur said...

Azalina
Saya bangun beri penjelasan
Tentang usul yang jadi perbahasan
MoU lama kita batalkan
MoU baru jangan sabotajkan

Bagi menjawab soalan kedua
Saya wanita, puteri ke apa?
Kepada orang yang bertanya
Kalau ada masa, mai la cuba

Kerp (Ph.D) said...

Md Zin:

yb saravanan yg dihormati selalu,
mintak maaf terlebih dahulu,
kalau lu cirta itu ministry kalu,
jawapannya saya pengganti samy vellu.

Kata Tak Nak said...

hantutelur, & Kerpov.
Saya dah tak tahu macam mana nak pantun dah tapi I am proud ramai diantara kita ada bakat rupanya. nak try buat dalam bentuk dondang sayang pulak. Kena dengaq dulu.

Kerp (Ph.D) said...

these were all your idea cikgu. U da Man! kitorang setakat tempek boleh la....hehehehhhehe...

hantutelur said...

Saravanan
Tuan speaker tolong kasi laluan
Kapda Sepang ingin saya menjawapan
Saya tarak cakap ganti Samy punya kemantrian
Tapi dalam ini Dewan Samy punya peranan

syok pulak rasanya sambut menyambut ni

Kerp (Ph.D) said...

hantutelor,

yes brother, gotta admit, it was really fun. lets wait what else has cikgu up his sleeve. then as usual, kita tempek...hehehehe...

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Tuan speaker, saya pemerhati Parlimen nak turut berpantun:

Selangor, Perak, Penang, Kedah dan Kelantan
Sikit lagi Ganu dan Perlih juga
Anak Pak Malau ni anak jantan
Eh, pasai Mashita cek nak bercerita

Dari Kelantan nak pi ke Selangor,
Singgah jap kat Batu Feringgi
Kalau Mashita ramai taknak dengor
Bak mai kat cek, diam diam bawa pi

Kalau Mashita cek bawa pi
Tersenyum sorang keluaq kat TV
Bukan cek tak sabaq diri
Tu Mashita dok tunggu dalam teksi
Lalu cek pun minta permisi
Kerp, hang jangan dok menyumpah diri

:)

Kata Tak Nak said...

Shah, Hantu, Kerpov,
Dewan sudah buat keputusan
PM boleh letak jawatan
Ahli BN tak payan berlawan
PR akan membentuk kerajaan

Ahli-ahli BN beratur disini
Cepat sikit tak ada masa lagi
Ke pejabat BPR terus pergi
Di Sungai Buloh kita jumpa lagi.

tokasid said...

Pemerhati:

Tengok budak budak kicil main itu guli
Syok main guli makan pun dia tadak puduli
Dei!!Apasal saya nama ada sebut lagi
Tadak tau ka saya suda kina brinti

Speaker:
Main gul;i sepanjang hari
Balik rumah simpan dalam almari
Ayoyo Samy sudah tak jadi Menteri
Tapi datang ke sini jadi pemerhati

Karpal:
Di Sg Siput ada kuih bahulu
Banyak sedap cicah sama susu
Hai Samy Velu muka tarak malu
Baik balik rumah kasi jaga cucu

Kit Siang:
Jalan kaki berbatu-batu
Tak perlu bayar tol walaupun satu
Memang Samy muka takde malu
Sikarang saya mau cakap padan muka lu

PM:
Dayung sampan ke Kuala Linggi
Bawa bekalan si kuih koci
Abang Samy awat dok mai sini
Khidmat Bang Samy tak diperlukan lagi

Bung Mukhtar Kinabatangan:

Baru-baru ini di negeri saya Sabah
Hujan ribut banjir dan bah
Kitak ke mari mau bincang negara bah
Woi Samy saya ingat baik you blah

Samy:
Sana Ipoh banyak merpati
Di Sg Siput susa mau cari
Awak sumua marah saya sidih hati
Saya sini mari Azlina juga saya mau cari

amen said...

KJ
SAYA CADANGKAN, KITA...

Karpal
Mantak laluan.....saya mau kasi

DOP DOP DOP
macam circus lah parlimen kita nanti

Kata Tak Nak said...

doc,
Tuan Yang DiPertua boleh saya masuk?
Saja mau tengok kerusi lapuk
Saya memang terkejut beruk
Di Sg Siput di tolak penduduk.

Kata Tak Nak said...

Amen,
Ya Dewan akan menjadi sarkas, tapi bagus jugak, jangan ada yang nak memandai, buli perempuan dan segagai nya

tokasid said...

Speaker:

Pergi ke hutan dapat pelanduk
Pelanduk di siat di dalam talam
kalau Samy dah terkejut berok
Elok pi jauh dok diam-diam

Najib:
Amoi muda menjual kacang
Muka cantik di sapu maskara
Elok kita mula berbincang
Bagaimana hendak perintah negara

Khairy:

Kecil dari penyu ialah kura-kura
Tak ada sangkut paut dgn buaya
Datuk hendak perintah negara
bagaimana dgn kes Altantuya

Najib:
Pergi Rembau membeli baja
baja di beli banyak tak terkira
Kes Altantuya di mahkamah sahaja
Hang jangan kurang ajaq woi budak kera

Kerp (Ph.D) said...

Mintak laluan, mintak laluan...

kerusi Baling tidak diberi,
ustazah kita hampir membawa diri,
keputihan mashitah kian pudar seri,
walaupon tidaklah sehitam kery,
kalau ini kerpov sekali petik jari,
yang datang tu ha, seluruh pergerakan puteri.

Kerp (Ph.D) said...

and suddenly the Dewan was rudely interupted by samy who was heard shouting,


tuan speaker minta laluan,
cakap pakla saya mau sikit bantuan,
itu senator kasi saya la tuan,
banyak penat la, jerit dari luar dewan.

Kerp (Ph.D) said...

saravanan got up and ask what the heck,
this Dewan deserves a full respect,
why cant he go quietly like chua soi lek,
allo samy, pooodah chit la pundek.

Zawi said...

Che'gu,
Next to come is ala dondang sayang?
Try to come up with something in sajak form. I feel I can contribute to hehehehe.

Kata Tak Nak said...

Kerp,
You are proving to be quite a pantunist (adakah perkataan tu?) yourself.

Kata Tak Nak said...

Pak Zawi,
Sajak tu berat sikit la. Saya tak berapa pandai but I am working on it, it would take time. Thanx.

tokasid said...

Deklamasi Sajak by Samy Velu:

Malam banyak hitam
Tapi tadak hitam macam saya kulit
Hati ada rasa mau nangis
Itu malam 8 mac

Saya hati macam suda kina kilat petir
Banyak pedih macam sembilu potong
Sg Siput saya tengok suda banyak jauh
srupa tadak boleh capai lagi

Dalam sidih ada sikt gumbira
Sana taiping kawan juga suda tadak
kalau sana Taiping dia lagi ada
Tuntu saya lagi duka lara

Hitam...
Hitam
malam banyak hitam

mau nangis suda tadak gunaAiy mata juga suda kering
Macam itu Kalahari desert juga
Satu air juga tadak

Hitam
Hitam
Malam banyak hitam

(Tiba-tiba ada jeritan dari luar:

Woi !!Apa hitam...hitam...hitam!
Saya tau awak banyak hitam
Tapi jangan pirli-pirli Taiping suda tadak la
Saya nanti PKR kasi masuk lompat)

Saya ada dingar suara..suara...suara
Tapi worang tadak juga nampaksaya mau sajak dia ada kacau juga
Cit ! Tadak guna punya worang jugak

Gundah gulana PiEm juga
Pasai ada worang tua suda salak-salak
Susah mau putih iskarang juga
sumua nampak hitam
Hitam...
Hitam jugak.

Kata Tak Nak said...

Doc,
Samy's diary entry.
Saya sudah tak mau Malaysia duduk lagi. Sini perli, sana perli, apa lain worang tadak kalah ka? Apa pasai sama dia worang tamau perli. Ini macam mana aci? Saya rasa itu Zimbabwe jugak mau pigi jumpa Mugabe. Kita dua worang kulit surupa jugak. Nanti besok mau tanya sama madir dia mau pigi ka? Cit ini Malaysia saya sudah tamau dah. Mau pi sana jadi teruna balik.

Anonymous said...

Ketua Puteri Ameno tak tahan lalu terus memegang microphone dan panjat atas meja dan menyanyi dan menari twist:

Yang mana satu, idaman kalbu
kami nak lompat, ameno tak bersatu
Pakatan Rakyat, makin semakin padu
Alahai paklalah kami babai pada you

Pada cakapaje, eksyen tak ada
pada si kerpov, kami tak mahu
ngan DocTA, bermadu taknak le
hanya I love you kami tuju pada Che'gu

Korus (semua ameno nyanyi sama):
Wooi Paklalah dan Najib
Ku Li dan Madet
Ini lu punya nasib
Main guli dalam poket

Kata Tak Nak said...

Anomymous,
Kepada Puteri, kami tak mahu
Kena lah depa samak lah dulu
Najis Ameno terpalit di bahu
Pergi saja kat Samy Velu

Zawi said...

Che'gu,
Tokasid has shown the way. That will be how to do it I think. Try it and see.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive