Wednesday, 10 June 2009

Uda dan Dara

Ini kisah sebuah cinta,
Cinta Uda dan juga Dara.
Selepas diperkenan si orang tua,
Uda dan Dara duduk bertakhta.

Cinta bermula bila si Uda
Mengetahui dirinya tak punyai kuasa.
Di tackle lah dia Dara yang jelita
Dengan janji-janji yang manis belaka

Uda berjaya mengubati luka
Yang dulu menyebabkan dia tak bermaya
Dengan kekuatan baru yang ada
Dara di terajang jatuh di beranda.

Nyah engkau perempuan tak malu
Kehadiran mu tak lagi ku perlu
Pergi lah engau jangan merayu
Jangan lagi tercegat di situ,

Dara di halau Uda durjana
Hidup merantau dalam merana
Hati pilu dan duka lara
Tapi perjuangan masih membara

Tahun berlalu perjuangan diteruskan
Kala berjaya kala tertekan
Namun perjuangan tetap menjadi impian
Uda yang durjana mesti dijatuhkan

Uda yang kuat dah mula sombong
Ku hulu ke hilir kekayaan diborong
Nafsu syaitan menjadi pendorong
Memburu merompak bersama penyokong

Tak cukup dia sekadar itu
Janda yang lama terus di latu
Dimaki dihamun bertalu-talu
Dara dicerca di tuduh di malu

Uda yang sombong dah mula goyah
Kemana pergi asyik di terjah
Sekejap bangun sekejap terebah
Namun kesombongan makin terserlah

Demam H1N1 melanda Uda
Dia di tolak di mana mana
Kuasa yang dulu dia bangga
Makin lama makin tiada

Maka bermesyuwarah la beberapa dajal
Dalam kumpulan si Uda yang sial
Mereka sedar orang dah mual
Pada mereka yang sentiasa khayal

Dara yang kini sudah perkasa
Hendak Uda semula menggoda
Kuasa yang ada pada Dara
Mahu Uda memperkuda semula

Hah ini tak mungkin berlaku
Takkan Dara lupa kisah dahulu
Dirinya dihina, dimaki dimalu
Tak mungkin Dara buta sebegitu

Jenalu ada dimana mana
Walaupun dalam kelompak si Dara
Tak ada yang lebih bahaya
Jenalu yang bersembunyi disebalik ketayapnya

Seperti orang yang tak tahu malu
Belum apa apa dah senyum tersipu
Bagai anjing betina yang gatal tak tergaru
Belum dipelawa dah bersetuju

Kerabat si Dara mahu di pujuk
Dengan si Dajal semula mahu dirujuk
Dah lupa penghinaan hidup terperuk
Memang lah tak malu ini berok

Sudah terlupa si jenalu durjana
Pengorbanan barisan penyokongnya
Mahu dipujuk pada semua
Berpindah rumah ke Putrajaya

Wahai jenalu dengar di sini
Kepada mu amaran diberi
Kalau mahu terus keluarga harmoni
Jangan engkau terus bermimpi

Kuasa yang kamu ada kini
Adalah kuasa dari kami
kalau kepercayaan kami dikhianati
kami tak akan berdiam diri

Dari bersekongkol dengan babi
kami rela menjauhkan diri
kalau perjuangan sudah dikompromi
Samada engkau atau kami yang pergi.

12 comments:

D'ayo said...

Cilok dari blog mana tah ... virus H1N1 = virus Hadi1 Nasha1...

ps... hairan jugaklah saya mula-mula, laju je blog Cikgu kali nie... jap-jap dah posting baru, gelak posting before tu pun belum habis, dah ada posting baru... rupa-rupanya la nie cuti sekolah, pasal tu lah kot... anyway, kalau Cikgu tengah cuti, kalaulah, selamat bercuti...

Kata Tak Nak said...

D'ayo,
Memang tengah cuti tapi cuti ada banyak kerja. Kertas periksa nak di buat markah oral nak diproses, but blogging mesti di teruskan. Saya ni pulak tak berapa suka keluar berjalan2. kalau keluar pun untuk pi beli makan saja.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Beautifully put! And I didn't even know you were a romantic guy :)

Anyway, I lost my hp and will be getting a new one soon. But the number I gave you the other day, kindly sms him to read this. InsyAllah, he may put it to good effect.

Kata Tak Nak said...

Shah,
I don't understand about the number and who is him? If it is Datuk Husam, I have already smsed him. Please explain maybe by email? Please.

Anonymous said...

CikGu
Read this write up few times but dont understand... whats going on??? its about virus H1N1 is it???? I mean Hadi and Nasha becoming crazy for Hee and Najis asses, are they.... if you happen to look at The Star Wednesday 10 Jun, picture of Najib shaking hand with Kuan Yew, you will notice something common amongst two of them.... guess what???

both having lips in RED... yeap; and they both could be Gay!

now virus H1N1 will not bring down the nation, but Gays in love is calling GOD to sink South East Asia nations, No????

Kata Tak Nak said...

Anonymous,
Uda is UMNO and Dara is Pas. It just tells of how a certain individual is itching to get back to a divorced spouse despite what the animal did to her. It ends with a warning.

Anonymous said...

this Hadi is somewhat not fit to lead PAS it seems. quite surprise PAS members not voting him out. the way he presented himself and talk, more or less like those DBKL workers sleeping under trees at Jalan Parlimen during daytime... read more here Chergu:

http://mt.m2day.org/2008/content/view/23086/84/

Hadi shifts into damage control mode
Posted by admin
Thursday, 11 June 2009 16:15
By Syed Jaymal Zahiid, The Malaysian Insider

A visibly-distressed Datuk Hadi Abdul Awang today remained tight-lipped over proposed unity government talks in a move to avoid further backlash after a barrage of heavy fire from fellow Pakatan Rakyat leaders.

At a press conference held after the party met to discuss appointments of its office bearers, the PAS president refused to clarify if he would move ahead with unity talks with arch-rival Umno.

"We have not made any decision on the issue. I don't want to waste time explaining about a matter that has not even been discussed," he told reporters at the party's headquarters here.

"The issue was not raised even once in today's meeting," he said in an apparent bid to dispel speculation of an internal split after it was reported that Hadi and his protege PAS deputy president Nasharuddin Mat Isa were to be confronted by angry party leaders.

Last Saturday, Hadi was the one who caused distress to PKR and DAP leaders after he claimed that his unity government idea had been well accepted by the party leadership.

Kata Tak Nak said...

Anonymous,
When you sleep with the devil, you learn to lie like it. Bikin malu saja.

Just drop the whole idea and announce it to the nation and it won't take long for everything to go back to normal.

:: Aku :: said...

yaa lor cekgu...tak blajar lagi kot...tunggu pisang berbuah 2 kali baru nak celik...takut silap2 pejam terus...

Kata Tak Nak said...

Aku,
Tu yang saya hairan bin ajaib ni. Dah lupa ka? Awat ingat depa dah berubah ka? lagi teruk mungkin.

Mike said...

Its a brilliant piece Chegu.

How come the Pas divisions and delegates voted these jokers again? Are they like umno(corrupt) or just plain stupid?

I could smell the jokers' itch (gatai}over a year ago. Did that Hasan Ali fella pass the itch virus to them ah?

That PKR Kulim fella also got big virus infection last puasa month, you know?

My hopes for a better Malaysia is diminishing lah, Chegu.

Kata Tak Nak said...

Mike,
One thing I learnt is to never give up. I see this as a hiccup. Babies, when they are growing, do suffer from hiccups.
Already Hadi and nasha are saying something else and when pitted against TGNA, they will lose big time.
The media of course is twisting things a little bit too far and MalaysianInsider while giving us more news than our local print media, is not to be trusted fully.
Believe me Mike, have faith and have patience we will prevail.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive