Sunday, 21 September 2008

IDNPKPA

Hari ni hari minggu, tak mau nak gaduh-gaduh perah otak cari idea nak tuleh. Hari ni nak meghapu sikit. Lagi pun dah lama tak tuleh dalam Bahasa Malaysia sampai naik gian jadi. Meghapu, meghapu jugak tapi isi dia mesti kontemporari la. Nak baca kalu baca, kalau tak mau baca, baca jugak.

Samy
: I say Palah apa pasai ada panggil kita worang ini emergency punya meeting? Banyak pinting punya hal ka?

Ka Ting: Ya la Palah, saya mau kempen kena stop sikit jam. Manyak mustahak ka ini meeting? Lain hari tak boleh bikin ka?

Palah: Tak boleh tunda punya. Ni soal hidup atau mati punya.

Samy: Ha! Mati? Sapa mati? Kayveas sudah mati ka? Kalau butol saya mau bikin kunduri la.

Kayveas: Dei celaka punya orang, saya tadak mati la. Saya sini jugak duduk.

Palah: Sudah, sudah, jangan dok start pulak.

Tsu Koon: Mengapakah kami dipanggil ke sini dengan tergesa-gesa? Adakah ini soal negara atau soal BN?

Palah: Dua dua sekali. Ni pasai ISA ni. Rakyat semua dok kalut suruh bebas semua tahanan. Depa dok suruh kita mansuhkan ISA. Mana buleh? Takdak ISA kalu macam mana kita nak ugut depa?

Samy: Itu butol Palah. Itu ISA tak mau kasi buang. Misti simpan punya. Mana tau satu hari saya Perdana Minteri jadi?

Kayveas: Oi cilaka punya orang tua, lu ingat lu buleh jadi pee yam ka?

Samy: Saya Perdana Minteri jadi kalu, itu Kayveas no 1 punya worang saya buang itu ISA dalam. Lu jaga la lu Kayveas.

Palah: Awat la hampa 2 ekoq ni? Oghang dok terketaq dalam seluaq hampa nak begadoh. Aku sumbat dua dua sekali dalam ISA baghu padan muka.

Tsu Koon: Memang Palah ISA itu satu akta yang durjana. Adalah lebih baik sekiranya kita memansuhkan ISA itu. Rakyat tidak gemar dengan akta itu.

Ka Ting: Ta bole la Ah Koon. Rakyat tak suka tapi kita suka. Itu kita punya insuran.

Palah: Pasai ISA lah lani kita ada banyak masaalah. Aku pun tak tau nak buat apa dah. Bagi idea sikit.

Samy: I say Palah, itu idea punya pasai, kasi sama saya lah. Itu akta, dia punya isi kita jangan tukar. Kita tukar dia punya nama. Kita cakap kita sudah memansokan itu ISA dan sudah ganti dengan lain akta.

Ka Ting: Nanti olang akan cakap buat apa mau ganti dengan lain punya akta?

Samy: Kita cakap, ini baru punya akta sudah 5 tahun kita sudah bincang sama itu pemimpin-pemimpin masyarakat. Sumua orang sudah setuju sebab ini akta baru banyak bagoi punya.

Palah: Okay, nama apa kita nak bagi kat akta tu? Bagi nama yang payah sikit nak buat singkatan supaya oghang tak senang sebut. ISA senang sangat. Depa dok perli pulak.

Samy: Saya sudah ada dia punya nama Palah. Sudah lama saya pikirkan ini perkara. Kita panggil ini akta IDNPKPA. Ha, worang mau sebut pun susah.

kayveas: Dei apa itu IDNPKPA?

Samy: Itu Dalam Negeri Punya Keselamatan Punya Akta.

18 comments:

MANTRA said...

Salam cikgu

Mana ada meghapu?

Kalau ISA insuran BN, meghapu rakyat insuran kita pulak lah.. Silap haribulan, depa pun dok seronok dgn meghapu kita ni..

Bukan sebarangan meghapu kita.. boleh tawan 5 negeri. AWAS!!!

Kata Tak Nak said...

MANTRA,
Yang ni la oghang kata meghapu makan dalam. Kita meghapu sikit dah makan 5 negeri, meghapu lebih sikit kena IDNPKPA

Estrelita Soliano Grosse said...

This is brilliant!

ahwin66 said...

IDNPKPA

tergeliat lidah nak nyebut tu..

Kata Tak Nak said...

estralito,
Thank you

wun said...

Haa memang susah nak sebut tu..setiap kali polis nak arrest pun kena baca script kat tangan.

"You are detained under the...errr. Wait...Okay, under the Aaii..Di..kay...Eh jap...Let's just say you're under arrest".

Kata Tak Nak said...

ahwin66,
Tu yang Pak Lah mau, so that orang susah nak sebut.

Kata Tak Nak said...

wun,
You are under arrest under the err, ai, what, what ah , that one la, er, er, just go away la, don't kacau me.

Monster Mom said...

Aiyo paklah... ini macam.. suma orang sudah tamau subut itu nama...

Blakang... senang kita juga...

blakang...itu kayveas kasi dalam masuk juga...

yang benar juga
sa mi

Zawi said...

cikgu,
Your ideas are never exhausted. Tiap kali datang sini boleh ketawa punya. Jangan pula Cikgu yang jadi mangsa akta baru ni apa nama dia?

Malaysian Joe said...

Kayveas: Itu punya akta ada apa guna? Kalo kita tarak dalam itu kerajaan Palah?
Palah: Ini macam.. kalo dia orang nak ambik kerajaan, satu hari sebelum tu kita hapuskan ISA.
Samy: ahh? Palah, you mau itu Eye Yes Yeh dihapuskan ah?
Tsu Koon: Palah, kalau kita hapuskan hari ini, mungkin kamu masih boleh pegang kuasa...
Ah Ting: Koon, lu punya otak ada sikit korang... kalau kita olan hapus itu ISA, macam mana kita mau cakap sama itu Ah Eng sama itu Ah Siang.. dia orang panjat atas kita punya kepala la...
Palah: You orang ah.. hari minggu pun saya tak boleh tidoq.. suruh you semua datang meeting, you orang gaduh gaduh...

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Lol! Thanks. I needed a good laugh :)

Kata Tak Nak said...

monstermom,
Itu pasai la. Dulu dia orang bodoh jugak kasi nama senang mau subut. Tengok uncle samy jugak pandai.

Kata Tak Nak said...

zawi,
Ayoyo, first IDNPKPA ka? Jangan la itu macam.

Kata Tak Nak said...

malaysianjoe,
waa, you also trying your hand at scriptwriting ka? Die la myself like this.

Kata Tak Nak said...

shah,
Glad to be of service.

Malaysian Joe said...

I learn from the best Che-gu in town... :).

Anonymous said...

hehehehe
way to go lah cikgu.u rule! that was one bloody gud piece of writing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive