Monday, 11 February 2008

2 Budak Hitam

Lah: Madet awat yang hang maghah sangat kat aku?

Madet: Hang teghok! Tu la aku maghah sangat kat hang.

Lah: Teghok macam mana tu Madet?

Madet: Hang janji nak dok sat saja, lepaih tu nak bagi kat Altantun.. eh silap, nak bagi kat Najit.

Lah: Laaa, bila aku janji? Sumpah aku tak pernah janji aih, aku dok tidoq kot time tu?

Madet: Tu la hang, asyik dok tidoq saja, tak buat kerja.

Lah: Aku bukan macam hang. Hang ingat hang soghang saja pandai, semua nak buat sendiri, tak pecaya kat oghang langsung. Alah, hang pun dengaq cakap penasihat jugak, bukannya pandai sangat. Doktot kunun, nak enjek pun tak pandai.

Madet: Hang jangan nak pelotaq. Hang mengaku haghi tu nak bagi kat sukho.. eh silap, nak bagi kat apa nama budak tu, er, er, najit.

Lah: Dak la, aku nak Tanya kat hang, awat Malaysia ni bapak hang punya ka, hang buleh atoq kat sapa nak bagi jadi PM?

Madet: Bukan bapak hang punya pun.

Lah: Kalau dah tau, awat yang hang dok buat buat macam bapak hang punya? Alah sedaq la sikit. Hang beghenti pun pasai kena halau. Kalau hang ada lagi time tu, habih oghang tak undi tau. Pasai aku naik la kita dapat kerosi banyak. Sedaq la sikit, dah tua, buat macam tua la, tak lama lagi nak mampuih, pi la masuk misjid, tobat, buat baik.

Madet: Piirah, nak kata kat oghang kunun. Anak menantu hang kaya ghaya, hang ingat oghang tak nampak ka?

Lah: Awat anak hang tu dok ghumah welfare ka? Depa tak kaya? Awat jin dalam botoi bagi duit kat depa sampai kaya? Memang jin pun, hang la jin tu.

Madet: Hang tengok rasuah dok menjadi-jadi. Hang PM macam mana ni?

Lah: Oh, masa hang tak dak rasuah. Yang depa nak tangkap orang rasuah hang pi tahan tu macam mana. Ni, orang tua kutok, pencacai angkat taik, aku belajaq ni semua kat hang la. Hang la yang mola bagi rasuah jadi besaq. Tok sah dok kata kat oghang la.

Madet: Ni, oghang dok maghah kat hang tau. Toke babi maki hamun polis, hampa biaq, oghang Melayu maghah sikit di Terengganu polis hang tembak. Huh, apa hang nak kata?

Lah: Ni mamak kelin, yang depa tembak beghapa ramai di Memali tu apa? Semut ka? Hang buat apa? Awat hang tak tangkap? Awat hang biaq? Huh, hang nak kata apa?

Madet: Buta kayu, yang oghang dok gadoh pasai kes Lingam tu apa? Bukan depa dok teghejai kerajaan hang?

Lah: Ni haprak. Depa dok teghejai pungkok hang la. Awat bodo sangat. Aku yang tak bagi. Kalau aku sughoh koghek betoi-betoi, mampoih telanjang bogel la hang.

Madet: Pi la, awat hang ingat oghang nak pecaya ka. Ni, aku tohan depa la. Depa hormat kat aku la. Aku buat salah apa pun depa tak ungkit punya la.

Lah: Setan memang macam tu, dia ingat dia tohan.

Madet: Koghang ajag hang, hang nanti la, aku nanti sabotaj hang baghu hang tau.

Lah: Ni hang ni dah lapok la, tok sah nak ajaq oghang la. Kalau hang tu baik buleh la nak tegoq aku. Apa hang tudoh aku hang pun sama la, pi balik la, buang masa aku saja. Cepat la sikit balik, aku nak tidoq ni.

Madet: Yang tu hang pandai la.

20 comments:

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Lol! Ni tinggai 2 ekoq ja budak itam, lapan lagi mana pi? :)

Tapi dalam tinggal 2 ekoq tu pun depa leh gaduh lani no :)

tokasid said...

Madet: Awat yang hang biaq menantu hang juai syarikat tepi laut tu kat negeri kuanyu todak tu? Tu kira juai gheta negara hang tau ka? Awat yang ngong sangat hang ni?

Lah:Syarikat tepi laut tu kan kerajaan dah beli balik.habih cerita la.Lagi pun dalam menega mesti la ada juai beli. Ah Chong juai ikan di kampong aku pun tau.

Madet:Ya laa...Lingem juai henfon pun tau. Tapi awat yang hang bagi menantu hang pi juai? Bila kerajaan beli balik kan dah rogi.

Lah: Hang kena ingat laa...syarikat tepi laut tu dulu anak-anak hang yang jaga.Tapi depa ada jaga elok-elok ka? Awat masa anak hang jaga sampai konsortium lori-lori besaq boleh rogi sampai kerajaan kena bail-out?

Madet: Bailout tu bukan sebab rogi.Sebab tak bropa nak untung.Jadi bailout tu supaya dapat lebih untung.Tapi anak-anak aku tak penah juai kat negeri kuanyu todak hang tau ka? Ni yang sorat habaq dok kata menantu hang nak bertandin pilihnraya ni apa pasai? Aku dulu siap declare anak-anak aku tak boleh masuk election selagi aku jadi PM hang ingat ka?

Lah: Aku tak ingat hang kata lagu tu.Tapi heran la jugak pasai hang boleh ingat perkara ni. Awat 3 minggu sudah hang tak ingat pasai tukang atoq tok hakim tu?

Madet:Tukang atoq tok hakim? Apa menatng tu? Aku tak ingat pun.

Lah: Hang memang la kalu hat yang nak kena batang idong hang semua tak ingat.Tapi kalu hang nak pedajai orang lain semua hang ingat.

Madet: Piiddaahhh!!! Hang toksah nak belagak la Lah. Aku boh apa nama tu...ha..penerajang sedaih baru ang tau.

Lah: Oooo...penerajang hang hang ingat.Penerajang aku hang jangan dok lupa.

Madet: Aku ingat kali ni election mesti hang terok punya.

Lah: Terok-terok aku pun aku rasa tak la terok macam hang masa taon 2000 dulu. Hang tau hang ni liability kat BN. Kalau taon 2000 dulu aku yang handle election mesti menang banyak punya.Mesti menantu aku la ni dah buleh jadi TPM. Ni aku nak kena tunggu lama la sikit bagi menantu aku naik.

Madet: tapi hang janji dulu nak jadi PM sepenggai saja.Awat hang kata takdak janji.

Lah: Det!Hang pernah dengaq lagu Aisyah dak?

Madet: Lagu apa?
Lah: Janji Manis Mu. Dulu aku kan nyanyi lagu tu kat hang masa kita bincang pasai aku jadi PM.Hang tak ingat ka? Aku agak dah...Madet mudah lupa.La ni senang lagu ni lah.Hang pi balik,dok diam-diam makan duit pencen.Aku nak pi tidoq.

Kata Tak Nak said...

shah,
Nasib baik tinggai 2 kalau lebih haghu bighu jadi. Depa dok kegha nak share negagha ni sesama depa saja.

Kata Tak Nak said...

Doc,
Bagoih punya hang boh. Ni kira lepaih gegham la. Nasib baik tak campoq mydin sekali.

tokasid said...

Che'gu:

Gegham punya pasai sampai lupa Mydin tu...

Mydin kena buat episode lain la pulak kot.

acciaccatura said...

heeheehee....haaahaaahaa....
kalau ada dialog macam ni, saya selalu baca kuat-kuat. saya practise dulu, sat lagi suami saya balek, saya baca kat dia pulak. heehee...

Kata Tak Nak said...

Doc,
Aku pun baru teringat nak kaitkan mamak kutty dengan mydin mai sekapai.

Kata Tak Nak said...

Accia,
Puan pun baca balik dalam loghat utara la? Saya orang bukit mertajam jadi loghat saya dalam sikit tak macam orang tanjong, depa lembut sikit.

dinkoi said...

ajit sori kat ama, kami tak bulih pi ari tu, kami ada kat kl, cuti ghaya kan.

nanti eleksen ke tiga belaih aku cadang hang jadi calun, lagi 5 taun sure blog hang meletup, kalah blog jeff ooi, jeff ooi pon bulih jadi calon, hang memang ada potensi jadi menteri, tapi kalau dah naik jangan lupa kat aku, masa tu aku pencen, hang ambik aku jadi tidok, jaga aku tak mau.

Kata Tak Nak said...

Jamal,
Awat yang guna dinkoi pulak. Takpa, aku hanya sampai berita pasai dia kenai hampa.

Nak jadi calon ka? Nanti la aku buat parti sendiri. Ahli mesti gemok, Ada darah tinggi dan kencin manih. Rambut kena botak atau hampir botak dan perot mesti buncet.

dinkoi said...

Katogeri CALON Pati TAK TAU

Nak jadi calon ka? Nanti la aku buat parti sendiri.
1- Ahli mesti gemok,
2- Ada darah tinggi dan
3- kencin manih.
4- Rambut kena botak atau hampir botak dan
5- perot mesti buncet.

aku tinggai 20% saja lagi nanti bolih jadi ahli pati hang.
nombot 3 tak dak lagi,
nombot 4 aku bulih buat

din = nama aku,
koi = aku dah bela ikan koi jepun since 2002 pasai tu aku bubuh nama dinkoi, dulu memba kampong aku panggia dinkoi kat satu pakcik yang kaki dia capik, anak dia memba aku jugak.

la nie hempa dok d mana? kat rescam lagi ka?

Kerp (Ph.D) said...

si lah dapat po'en baghu tak sedaq diri...

Kata Tak Nak said...

dinkoi,
Aku dok di recsam lagi. Nampaknya sampai pencen la. Lepaih tu masuk bertanding jadi PM pi dok Putrajaya pulak.

Kata Tak Nak said...

Kerp,
Po'en seghani punya buleh gigit kot?

Zawi said...

Salam Cikgu,
Saya pernah kerja kat Sg. Tiang, Pendang Kedah dulu selama 2 tahun. Dah boleh ikut dah loghat utara ni. Seronok juga baca cerita hang dalam loghat utara ya.
Saya tunggu cerita mydin pula ya. Bukam myden yang buka pasaraya tu kan?

blackpurple @ jowopinter said...

Salam singgah, salam kenal.

Tumpang komen jugalah. Selalu curi-curi baca. :D

Saya suka dialog itu. Hehehe!

Kerp (Ph.D) said...

err,cikgu...but all po'en are bite-able lah...

hehehehehhehe...

Kata Tak Nak said...

Zawi,
So you pandai jugak berloghat utara? Saya buleh berloghat Kelantan sikit2

Kata Tak Nak said...

Blackpurple,
Thanks for commenting. Glad you like it but the message yang penting. Bagi yang dah paham tak apa, tapi masih ada yang tak mau bukak mata.

Kata Tak Nak said...

Kerp,
I mean not the Po'En digigit but menggigit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive