Tuesday, 22 May 2007

Yea, Yea, Gaji Naik. Yea, Yea, Harga Naik

First of all it would not be fair of me to not thank the government for the pay rise, or salary revision or what ever you call it. The quantum is not bad too and to cap it, a 100% increase in COLA, wow! What's the general feeling? You know (I am not making this up) what many say? The elections must be near. Yes, many say that. Of course, they also liked what they hear. They should. The billion dollar question is "Would prices also go up?"

Now lets get to more serious business. We all know that the money comes from the county's coffers. Money in the country's coffers is the PEOPLE's money. I repeat the PEOPLE's money. It is not Pak Lah's money, not Najib's money and neither is it Samy Velu's money. Why do I have to say this when so many already know this? Its because many many more do not realise this.

"How could you work for the government and not vote for them?" I have had this question thrown at me many times? Sometimes the one who asked this question would smile victoriously as if this is the killer question to which I would drop down, roll over, beat my chest hard and knock my head against the floor and admit that I am wrong. My answer would always be "Why shouldn't I when they are paying me with my own money, they are not paying me with their father's money".

Some people treat salary revisions as the governments special gift to civil servants. Funny, they take your money, buy you a present and gift wrap it, give it to you and you're supposed to be their humble servant for the rest of your lives. The next time a bloody idiot comes to me and say that, I am just going to ask him to 'kiss my arse'.

By the way, I am very particular about keeping one's word. A few months ago, they said that the salary revision would be backdated to 1st January, but now its 1st July. I know, some would say, "what more do you want, they are already giving you a big raise". That's not the point. If I make a promise, I make one that I can keep or I don't make promises at all.

To end I would like to add that to get my vote, they have to do a lot more. Lets start with a clean government. I would accept a GENUINE effort to clean up the government. Save the lip-service to themselves. Oh! before I forget, please keep prices down, now and after the elections, and don't take the COLA away like you did in 1977.

24 comments:

zabs said...

Betul kata Chegu, duit tu bukan bapak diaorang punya, dan rakyat pun tahu duit tu bukan bapak mereka ni yang punya. Mereka yang kita undi ni, ingat duit tu bapak diaorang punya dan boleh belanja sesuka hati. Kononnya bermurah hati bagi gaji naik. Kalau duit, Chegu ingat depa nak bbuat macam tu? Ni nak pancing undilah tu!!!! Ingat dulu yang bagi 3 juta setiap bahagian, untuk apa tu?

Kata Tak Nak said...

You tepat sekali Zabs. Yang saya heran ada orang cakap seolah kta berdosa kalau kutuk kerajaan. Kononnya kerajaan bagi banyak benda kat kita. Mesti la dia kena bagi sebab dia kerajaan. Kalau orang lain dalam kerajaan depa pun bagi mungkin lebih lagi sebab depa jimat duit rasuah yang dok isi temolok kerajaan lani. Ni yang nak hot ni.

zewt said...

i have watched that video already.

and yes, election is certainly near. 35% increment!!! gee... the last time i got that was when i worked like a dog every single day and got my double promotion. i still remember those days... hard work...

but these fellasssssssssss.....

Kata Tak Nak said...

Zewt,
From what I heard its not really that much. We are waiting for clarification.

tokasid said...

Salam to che'gu:
Siiiaapppp......election dah nak mai...nanti bila kempen BN akan kata we have done a lot to govt servants.So continue to vote for us.

Aku kata: Pooooddddaaaahhhhh!!!!

Kata Tak Nak said...

Toksid,
Masa depa kata tu aku nak gelak macam orang gila. Aku nak bagi kat depa sekupang dan suruh pi main jauh-jauh.

Mat Salo said...

Salaam Sir,

This excellent commentary should appear in M-T, Chegu. Banyak org keje gomen taak jugaak pahaam pahaam lagi.. They equate politicians with the gomen. Yang leader leader ni pun satu. Tak sadar diri. They are suppose to serve the rakyat.. but looks like the other way round..

Oh, BTW.. gaji naik, barang naik. Net effect? Zero. But ada feel good factor sedikit for the common folk . . . Nak kasi syiok sikit for the impending and looming GE. Chegu, the outcome will be the same, and the vicious cycle continues. But we'll go to the ballot box with a clear conscience.. so don't say we didn't try...

Kata Tak Nak said...

Mat Salo,
We can't stop trying. We can't give up.
Just last night a stick of satay went up by 10 cents. Gaji tak dapat lagi harga dah naik.

bakaq a.k.a ~penarik beca said...

Cik Gu

Lama tak merepet di sini, maintaining Malaysiakita takes a lot of my limited time. Tak kisah, i love doing it.

Aku berenti kerja kerajaan pada 31/12/83. Sejak itu, tak ingat dah berapa kali aku tumpang seronok gaji kakitangan kerajaan naik.

Sejak itu juga, tak ingat dah berapa kali aku terpaksa belanja lebih sebab kenaikan gaji mesti dituruti oleh kenaikan harga barang - kesan berganda yang wajib selepas kenaikan gaji kakitangan awam dan bukan kenaikan harga minyak sahaja yang ada kesan berganda.

Pendapatan aku tak pula bertambah.

Apa pun, aku setuju dengan Mahfuz Omar yang kata kat aku bahawa Cuepacs bijak kerana pandai mengambil peluang untuk menuntut kepentingan kakitangan awam ketika kerajaan Pak Lah begitu lemah.

Cuepacs tak nak pelarasan. Cuepacs nak semakan. Kalu tak, depa piket.

Soalnya, bolehkah Cuepacs tolong perjuangkan kepentingan rakyat tertindas yang lain yang tidak menikmati kenaikan gaji seperti kakitangan kerajaan?

Bolehkah Cuepacs tolong perjuangkan kepentingan rakyat tertindas yang lain melintasi kepentingan kakitangan kerajaan sahaja?

Aku tak tau sama ada hang ada masuk mana-mana Union atau tidak, macam NUTP ka. Kalu ada, bolehkah minta belas kasihan union-union tersebut terhadap golongan mustadh'afin yang lain di negara ini yang tidak bertuah seperti mereka?

Siapa perjuangkan kepentingan golongan mustadh'afin?

Kata Tak Nak said...

Bakaq,
Amboi lama aih. Aku dok pikiaq jugak pasai apa lama dia tak mai sini? Marah kat aku ka? Awat kalau tak suka MU pun tak kan nak boikot aku? Melawak saja.

Biaq aku cerita pasai satu pekara tentang depa2 ni. Aku masih ingat 1 masa dulu bila union mintak naik gaji, Madey kata, kita tak buleh bagi, pasai kalau bagi harga barang nanti naik. Orang2 kampung akan menderita pasai depa tak dapat naik gaji.


1 pekara aku nak persoalkan disini, hampa kerajaan pasai apa hampa nak biaq harga barang naik. Awat kata macam tu? Awat hampa tak buleh control ka? Kerajaan jenih apa hampa ni?


Lepaih tu jadi Anwar saga. Depa nampak clear2 sokongan untuk depa merosot terutama dikalangan orang melayu. Tup tup tak gaduh nak kacau tak gaduh nak ugut dia (Madey) bagi naik 10%. Awat bagi pulak? Awat kali ni orang kampung tak kebuloq kalau harga naik?

Dia peduli apa. Untuk nak jaga kepentingan dia dia naikkan gaji 10% across the board on current basic bukan on starting basic.


Tahun seterusnya dia penaik lagi 10%. Bagi bonus lagi. Kononnya nak bagi duit banyak dipasaran dan ransangkan business. Ya la tapi kesannya tetap harga akan naik dan orang kampung akan kena naya. Awat dulu kata tak buleh pasai kesian kat orang kampung?

Lani si Bedol ni pulak. Orang tau la pasai apa depa bagi naik gaji. Bila dah bagi tentu la kami ambik pasai dok kesempitan lama akibat macam2 naik, tapi depa di pihak kerajaan kena la enforce undang2 yang belambak yang depa ada tu. Depa kena la serious untuk mengawal harga. Depa kena mengaku kakitangan depa makan suap tu la tak buleh tangkap orang yang dok penaik harga barang. Apa depa nak tunggu orang mengamok pasai duit tak cukup akibat harga barang naik melambong? kalau depa buat macam tu baru la kenaikan gaji tak akan disusuli dengan kenaikan harga barang yang melampau2.

The problem is they are not serious in controlling prices because they spend too much time politicking amongst themselves. Kita pulak ada banyak samdol yang dok pecaya cakap depa bulat2. Kununnya inflasi rendah lah, feel good lah, ada intergriti la ptuih.

Aku tak jadi ahli union pasai dah nampak kadang2 union ni pun buleh di beli jugak. jadi union leader, lepaih tu jadi Datuk. Aku ada kawan dalam union dan aku akan cuba cakap dengan dia pasai apa yang hang mintak tu.

Lama betoi tak sembang.

acciaccatura said...

haaa...haaa...samdol tu dah memang nama dia samdoi. pasai tu depa tak tau apa-apa.
hidup kami sekeluarga asik tempis sana tempis sini.macam tu lah nampaknya sampai mati.

bakaq a.k.a ~penarik beca said...

Cik Gu oi!

Aku memang tak sokong MU. Tapi dua anak jantan aku fanatik MU. Sampai tekup muka atas bantal bila gol MU orang score.

Bila ada game yang melibatkan MU, depa mesti pesan kat aku siap-siap. "Abah, tolong jangan cakap apa-apa. Abah tengok je! Jangan nak jadi pengulas pulak..."

Amboi.... MU punya pasai!

Raden Galoh said...

Betul tu...it's the PEOPLE'S MoNEY! Pagi tadi baru cakap dgn MambangHijau...patutlah kerajaan suruh IRB kerja kuat kutip berbillion-billion set target lagi tu...rupanya inilah udang di atas prawn mee tu...

monsterball said...

kata tak nak....I heard from zorro your brother just passed away.
Please accept my sincere sympathy to you and your brother's family.
May he finally rest in peace.

zorro said...

Chegu, my family and I send our deepest condolence to you dearly departed brother. For sure he is nearer to God and can now intercede for you and take special care of you and yours and his. May his Soul rest in peace.....he fought a good fight and hung on until his son had gone through the whole ritual of marriage. Chegu, I am proud to count you as a buddy,more so because of the special care you showered on your brother.

aN_archi said...

Ajit,
sorry about your brother. My condolences.

NURAINA A SAMAD said...

Cik Gu:

My condolences on the passing of you brother.
May Allah Bless his soul.
Al-Fatihah..

acciaccatura said...

Al-Fatihah for your brother. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Apandi said...

I concur with you totally.

wakenabeb said...

Kerajaan ambik duit rakyat naikkan gaji,
Pemborong, peniaga, syarikat, penjual naikkan harga dapat balik duit rakyat,
Sales, JomHeboh, perayan etc, atc ambik balik duit rakyat,
Kerajaan tax syarikat dapat balik duit rakyat,
Duit rakyat kerajaan sponsor projek, syarikat dan parti,
Pi mai, pi main rakyat tetap juga rugi...

Kata Tak Nak said...

wakenabeb,
Tapi depa cakap macam depa bagi naik gaji tu dengan duit bapak depa. Depa kan buat seolah2 kakitangan mesti rasa terhutang budi kat depa. Tu yang gua bengkek tu.

siantan said...

last week aku interview kerja gomen tapi tak dapat sebab takde surat sokongan,sedihnya tapi mungkin aku akan dapat kerja yang lebih baik serta berkat kut/////

siantan said...

baru-baru nie aku pegi interview kerja kerajaan walaupun aku ada orang kenal tak dapat pun,lainlah kalau orang yang kita kenal tu pangkat besar.

Nak Tak Nak said...

Siantan,
Nowadays it is quite difficult to get a job especially in government departments. Remember in this country, what you know is not important but rather who you know. It is sad that things have become like that. I hope you will land yourself a good job soon.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive