Wednesday, 2 May 2007

VIDEO CLIP

If you were to look at the sidebar I have added a video by the group Urban Method. If interested watch the 1st clip. It is a complete clip of this new group of youngsters. The song is Wajah Rahsia Hati featuring Ogy Ahmad Daud.

No, I am not particularly fond of rap and hip-hop. I do listen sometimes but the genre is definitely not one of my favourites. I go more for 70s rock and blues music. I also listen to pop, r&b and am now starting to appreciate asli and keroncong music.

Well if rap and hip-hop is not my kinda thing then why do I ask you to watch the video in the sidebar, you might ask. Well I think it is only natural for a father to be proud of his son. Yes one of the boys is my son. He is Muneer. My appraisal of the gig is it is only so, so but as a father I am proud that my son sees the project through coz they ( his friends and him ) went through some real hard times to realise this.

As to whether they are a success or not, its not for me to say. Yes they had their share of airtime on ERA and HOT FM. They managed to get into the charts in both these stations and some minor regional stations. In fact this song is no longer in the charts. Their second single has managed to get in. It was only about 2 days ago that this video clip is completed.

Let me know what you think of it. Please be ruthlessly and brutally frank.

7 comments:

sepai kampung said...

pembikinan video: cantik.Syabas!
genre: rap adalah counter-culture.Ia boleh dimanfaatkan untuk konteks semasa.Video ini hanya satu peniruan black culture Amerika.Jika dikaji rap di Burma/Mynmar, mereka telah agak jauh.Genre ini digunakan untuk tibai injustice kerajaan mereka..love songs pun banyak juga tapi ada satu group yang sgt2 agresif menghantam pemimpin tapi polis takut nak tangkap sebab anak General member group ini.

Di US, Bush semakin takut akan rap group.Konon atas dasar moral (bad language, etc) tapi sebenarnya blacks of The Nation gunakannya untuk sebarkan Islam/satukan masyarakat mereka.Google Soldiers of Allah.

Rap is OK tapi dalam konteks apa? Budak2 muda berbakat ini patut fokus on content mereka.Macam group dari Singapore tu yang nyanyi terhangguk2 tergeleng2 itu.That is intelligent music and performance.

Ikhlas.

Kata Tak Nak said...

Sepai,
This is the kind of comments yang saya nak, frank. I'll ask my son baca yang ni. Thanks sekali lagi

tokasid said...

Salam to che'gu.

Saya selalu dengar lagu ni kat ERA fm. Good colloboration budak-budak ni dgn Ogy Mat Dod.Budak2 ni berbakat besar tapi depa kena ada purpose in making music bukan utk glamour saja.Yes that Ahli Fiqr is good. Tak dak group Mesia ada lirik macam mereka.
UM boleh ambil AFiqr sbg contoh to produce good songs.
And musik as a tool you have Aqil Hayei.

Che'gu sorry MU kena benam noo...takpa Juara Liga MU. FA Cup Chelsea. Di Athens nanti Liverpool kot.Yg melepaih is Arsenal la..

Kata Tak Nak said...

Tokasid,
Anak aku memang kenai bebudak Ahli Fikir tu. Aku akan suruh depa belajaq dari depa.

Milan was definitely the better team last night, you can't take that from them.
Bagi aku macam ni,
MU : Premier Leangue and FA cup
Milan: Champions League

sepai kampung said...

Samada orang suka atau tak suka video clip ni tapi ia satu aliran:

http://www.youtube.com/watch?v=3moI15yRB5E

Kata Tak Nak said...

Sepai,
Aku sedang download, nanti bila selesai baru buleh tengok dan nilai.

sepai kampung said...

Aku rasa group ni dapat ancaman pihak berwajib..dah berkecai habeh dah...ahli2nya tak dapat dikesan..konon sibuk kawin (orang lain pun kawin juga tapi terus berkreatif).Aku rasa pihak berwajib monitor depa dan nak kaitkan mereka dgn kumpulan 'pengganas'.Cakap dgn Muneer jangan la sampai buat video begini.Facts tetap facts but HOW we say things tu penting.Kalau bercakap macam nak pi berperang, takut orang nengoknya.Imam Ghazali on speech: jangan sampai tinggi suara, maki hamun bukan cara kita.Apatah lagi besar diri/riak.

Pesan sama budak2 reformasi tu.Biar yang nampak samseng puak lagi satu tu.Kita jangan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive