Friday, 9 May 2008

Public kan ia.

Ni yang aku geram ni. Depa kata, laporan RCI tentang kes video Lingam dah siap dan dalam perjalanan untuk di persembahkan kepada DYMM Yang DiPertuan Agung. Fuyoo, punya la lama baru nak siap. Dah berkurun orang punya tunggu baru nak persembahkan.

Walaupun kelewatan ini sesuatu yang tak boleh dimaafkan tapi kita rakyat marhaen buleh buat apa kan? So kita tunggu la. Yang tak sedapnya, selepas tu, Cabinet akan menentukan samada nak di public kan hasil siasatan itu.

Apa? Cabinet nak menentukannya? Kalau Cabinet kata tak mau macam mana? Rakyat dok ternganga la. Apa depa lupa ka yang Malaysia ini rakyat yang punya? Pasai apa pulak ada orang-orang tertentu yang akan menentukan samaada rakyat perlu tahu atau tidak hasil siasatan sesuatu yang amat penting kepada negara?

Awat depa ingat, rakyat ni lembu ka? Apa rakyat hanya boleh tahu apa yang depa rasa rakyat perlu tahu saja? Sapa depa yang yang nak menentukan ini? Rakyat bukan letak depa diataih sana supaya depa boleh tapih maklumat untuk rakyat tau. Rakyat letak depa di sana dan bayaq gaji dan elaun depa yang banyak tu ialah untuk depa buat kerja untuk rakyat, bukan sorok maklumat daripada rakyat.

Ni yang buat aku betoi-betoi bengang. RCI tu di tubuhkan pun sebab rakyat heboh mintak ia di tubuhkan. Pasai apa rakyat suruh RCI itu ditubuhkan? Pasai rakyat nak tau apa yang terjadi sebenaqnya la. Jadi bila dah siasat, dah panggil orang tua pelupa dan tanya, dah panggil loyar korek korek korek dan tanya, dah panggil hakim yang suka makan angin dan tanya dan banyak lagi, sudah tentu la rakyat nak tau apa kesimpulannya. Ni depa dok memandai nak menentukan pulak.

Kalau depa kata rakyat tak perlu tau, atau pun hanya perlu tau sebahagian saja, maknyanya depa ada benda nak sorok la, apa lagi.

Ingat jangan sorok, hanya tokay-tokay beras, tepong gula dan mereka yang rasuah saja yang sorok. Nak jadi macam depa?

Baru baca, yang Chairman RCI tu atau someone daripada RCI tu suruh public kan report tu.

18 comments:

Zawi said...

Che'gu,
Tengokla dulu kalau ada menfaat kat depa, depa akan kasi publickan la. Kalau tak mereka nak simpan sehingga Pak Anwar tubuhkan kerajaan baru pada bulan september nanti.

Kata Tak Nak said...

Zawi.
Bila that Commission fellow suruh make it public, I was rather apprehensive. he was implicated in the Tun Salleh Abbas kes so tak kan dia nak put his neck on the chopping block.

Anonymous said...

Che gu,

Aduh mbak salah taip, i meant
nasi kandar, itulah dah jauh2 pun
terpikir nasi sangat.

inderjeet

Anonymous said...

Che gu,

Aduh mbak salah taip, i meant
nasi kandar, itulah dah jauh2 pun
terpikir nasi sangat.

inderjeet

Kata Tak Nak said...

inder,
Tu la saya heran jugak. daj agak dah ni mesti tersilap.

tokasid said...

Salam Che'gu:

Aku tgk di TV tadi Lah Tidoq kata dia nak tgk dulu lapuran tu baru decide nak make it public atau dak.

Dalam hati aku kata: kepala bapak depa aih!

Aku setuju kata Pak zawi.Kalu lapuran tu ada bawak untung kat dia(ie dia boleh pekena Mahadet) dia akan izinkan.

Kata Tak Nak said...

Doc,
Dollah is the most stupid idiot ever to grace this country. Yang dulu jahat, yang lani bodoh, apa la malangnya Malaysia dengan menatang2 sarkas ni.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Tu yang cek turut marah dan sedih. La ni, apapun depa cakap pasal report ka, study ka, rakyat sudah tak caya lagi. Mungkin, tu pun mungkin ja, yang melopong je caya.

DevelopeNoHates said...

Che'gu,
Gov kita tu yang tak bgi tahu habis, takut jatuh berabis kot? Mmg pun dah jatuh... x lama lagi akan d hentam tangga.
meh la... bawa diorang yang katataih tuh men "sorok-sorok"... depa mau tak?

DevelopeNoHates said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Sir..
Aku teka...Kabinet putuskan akan keluarkan laporan...

Bila keluar laporan...tup tup...hanya bab bab yang terpilih sahaja keluar...depa ni pandai main silap mata...

Lan Hingaq

Anonymous said...

Sir..
Aku teka...Kabinet putuskan akan keluarkan laporan...

Bila keluar laporan...tup tup...hanya bab bab yang terpilih sahaja keluar...depa ni pandai main silap mata...

Lan Hingaq

Anonymous said...

Sir..
Aku teka...Kabinet putuskan akan keluarkan laporan...

Bila keluar laporan...tup tup...hanya bab bab yang terpilih sahaja keluar...depa ni pandai main silap mata...

Lan Hingaq

Kata Tak Nak said...

Shah,
Memang sapa nak percaya cakap badut sarkas

Kata Tak Nak said...

developnohates,
Dia ikut rasa bukan ikut peraturan. Jadi kalau nak releasekan pun mesti ikut rasa bukan peraturan.

Kata Tak Nak said...

Lan Hingaq,
Laporan 1000 muka surat nanti tinggai 2 muka surat saja, yang lain OSA

Snowflake said...

Assalamualaikum
The way he answered when questioned about this topic last nite, I took the liberty in asking myself, "Why don't the PM be a dairyman instead".
Senang je katataknak, snowflake boleh ajar, masukkan semua semua yang dalam cabinet tu, ke kitchen cabinet.
Wassallam

Kata Tak Nak said...

Snowflake,
Apakah dosa kitchen cabine tut sampai kita nak masukkan najis2 ni ke dalam nya?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive