Friday, 28 September 2007

Care For A Smoke?

Aaaahhhhhh! This is what I call smoking. Care To join me?

14 comments:

Mat Salo said...

That better not be 'Won-si-ton' Chegu. If not that bloke is smoking his whole Nation's per-capita annual GDP --which is what?-US4.99? About right, that's what a pack of Winstons costs in the 'States these days...

tokasid said...

Salam che'gu:

Wow macam Russian roulette saja susunan rokok dia.

Kalau gudang garam , aku on!

Mesti lengoh mulut terkemut-kemut dok sedut rokok-combo tu.

monsterball said...

hahahahaha..kata tak nak....That is a man trying to break the world record in smoking lah....but cannot be recorded in the Guinness Book Of Records...as it needs all cigarettes to be in the mouth ...and not assisted by other methods.
Nice picture though.

Kata Tak Nak said...

MS,
Considering their average salary, US4.99 is cheap man. That amount of cigarettes that he is smoking is sure to put down about a month of his life.

Kata Tak Nak said...

Doc,
I do sometimes take gudang garam but can never finish a whole pack though.

Bukan takat terkemut2, termuntah la bila habih.

Kata Tak Nak said...

Monty,
I would rather break other types of records. My idea of a smoke is sitting in my favourite sofa with a cup of nescafe, ah! it can't get any better than that.

Mat Salo said...

Chegu - Aah..dulu masa skola mola berjinak dengan jenama Benson (6-batang) yang juga popular dengan nama rokok 'jamban'. Pall Mall atau Lucky yang takde filter dianggap cool tetapi khusus bebudak senior. Junior yang hisap non-filter ni dianggap 'lawan toewkay'.

So bertahun-tahun lamanya stay dengan kotak emas ini sebab slim dan 'just nice' duduk dalam poket tanpa ketahuan prefect atau cikgu. Hacks juga aksesori penting. Dengan cari ini lah maka Wang Saku Kerajaan atau Biasiswa banyak di persalahlakukan.

Dari 6-batang lepas Form 5 upgrade pi-12 (tak ingat lak bila masanya depa evolve 7/14 batang, anybody?) kerna ketagihan makin meruncing.

Masa'alah nya lepas F5 langsung 'fly' ke negara kelahiran Bush dan Bruce Lee itu (ha, banyak yang tak tau Bruce lahir di Seattle). Sana mana ada kotak kecik Chegu? Benson ada tapi kotak lain dan tak serasi dengan tekak kita. Jadi mula lah permolaan saya dengan 'chewing tobacco' jenama Skoal yang taruk kat gusi chegu. Tapi di anggap disgusting oleh cikgu2 dan markah sana sebab kena ludah sana sini... Yang bes to dlm lecture hall pon boleh pekena.. tapi kena laa telan.

Masa perayaan seperti Raya ada lak member kat ITM ke mana di Malaysia yang sanggop hantar pakai paket air mail ke US 1 karton Benson 12. Yang 20 taknak. Tapi adalak theori mengatakan yang 6 atau 12 batang itu rokok yang jatuh conveyor belt di kilang.. jadi 20s is the best quality.

So tamat je blaja balik kampong ('85) bad timing sebab kemelesetan ekonomi. First time ada siswazah menggangur. Saya juga turut underemployed dengan menjaja di pasar malam. Terpaksa Chegu, rokok mana bulih putuih?

But still stick to Benson, but kotak besar this time (percaya theory conveyor punya pasal). I prefer the smaller one Chegu, bisa control intake. Masa tu around 10/day tapi ada issue on 2nd day 'masuk angin'. Pulak. That's 10-12 stick is better for me at that time. Anyway...

Fast forward a decade later (mid 90's) mola dah keje ateh kapai. Lama2 switch to Dunhill sebab rata2 penghuni rig di Meshia hisap Dunhill. No choice bila putuih Benson at least banyak kotak merah. Pastu that time pulak Dunhill banyak sponsor Liga Bola so kena sublimal programming di kaca TV. Lama2 sedap pulak, sampai laa sekarang. Tapi yang Made In Malaysia sahaja yang saya buleh pekena Chegu. Yang say, made in Indo tak sama. Sakit tekak. Betui laa orang kata bukan semua KFC outlet tu rasanya sama aja. Hanya kita yang 'connosiueur' aje buleh appreciate...

Saya di ateh kapai ni buka dengan 3 buah tamar as per hadith. Next Nescafe Black (2 teaspoon gola cukup.. takut kencing manih) and Dunhill yg sosah payah bawak dari M'sia (satu trip to Indo borong kat duty-free KLIA at least 4-5 kartun - kastam Indo 'bisa diatur', Pak).

Aaah, first drag bila pekena to Chegu.. penin. Spinnin' around.. steam abih. Bagi veteran macam Chegu masih penin lagi ka bila boka?

Kata Tak Nak said...

MS,
Bagi veteran macam saya, it is the 1st stick yang dinanti-nantikan. Dia punya nisyan (stim) dia menyelinap ke every joint yang ada kat badan. Kena duduk takut jatuh. Mata terus jadi berat.

In my case, saya di intruducekan ke Benson mula2. You tau siapa yang initiate saya. Bapa Danial yang menang Malaysian Idol tu. Saya lower six (I started late)dan study di Island tapi tinggal di mainland. So by 6 am mesti ada atas bas dah utk ke jetty bworth. Dia la bagi untuk warm the body up konon.

Then I started beli loose. About a month after that terus beli mini pack, 6 sticks 30 cents saja. About 2 a few months after that saya terus graduate ke 20s. I did go up to 3 pack of 20s a day tapi settle down ke 2. The most I hisap was during the Muhammad Ali vs Joe Bugner fight. We we4re in the college hall. I finished almost a whole pack of 20s.

Bagi saya, the thing I look forward most bila buka posa is my first drag. Orgasmic I tell you.

tokasid said...

Che'gu and matsalo:

Aku masa sekolah dulu budak baik. Tak pernah hisap rokok( well actually nak kata tak pernah tak juga. Masa standard kat KE primary, ada kawan bapak mai rumah dan tertinggal sekotak(ada 3 batang tinngal, Peter. Aku tutoh sebatang adik pompuan aku(now in Sacremanro) report kat mak aku. Apa lagi hangin satu badan la rengtua tu. Dia suruh adik aku yg lain pi beli cerut cap ikan mas sebatang. Dia paksa aku dengan adik hat tumpang mengembot sama, hisap cerut ikan mas. Wuyo...baru sedut sekali dia punya mabuk mengalahkan org mabuk todi haram.Satu dunia pusing2. Lepas tu serek la dan tak sentuh lagi rokok.Pak aku tak hisap).
Bila aku start rokok? Masa kat MU lah....1980. Ramai bebudak Kedah,Kelantan dan Ganu dok mengembot sakan(CGOPD included dulu). Aku mula-mula menempek last2 beli sendiri.
Mula2 Winston lepas tu bila dok kawan bebudak KL( including member matsalo..Kurt) tukar ke Marlboro. Lama jugak Marlboro. Bila 3rd year medic, switch tu Gudang Garam non-filter sebab masa tu murah gila. Sekotak Marlboro boleh 2 kotak GG. Kadang2 dapat 3 kotak kalau yg smuggle banyak.

Bila kerja kena both Marlboro dan GG non-filter.
Bila stop Marlboro? Bila Bush(junior) serang Iraq. Terus stop Marlboro dan stuck with GG(filter...non-filter payah dapat)

Now,I can go without a fag tapi bila nak memerot kena cari jugak.

Zabs said...

Salam Che' gu,

Tak dapat hisap, tengok orang hisap pun lepas gian juga kan?

Habis hisap tu, dia berhenti terus, serek nak hisap dah....

Kata Tak Nak said...

Zab,
Kalau la dia masih ada peparu lepaih isap banyak tu sekali gus?

bamboo river said...

Ha,ha, Kata Tak Nak, I can still remember my first ciggie was during Form 5. Classmate all once in a blue moon smokers.Occasionally one stick a day.Bought a 7 stick pack Dunhill but took one to school lah.Gudang Garam is like Montecristo that time. Hide the ciggie inside our neck tie. So , prefect body check tak dapat lah.

Now , about 15 sticks a day maybe more if brain sudah jammed cannot think.
Remembered during my trip to europe, flight from KL to Frankfurt 15 hours ....no smoking flight.
Landed in frankfurt...straight go to gents to catch a puff. Inside that gents almost all the guys are puffing away! One middle eastern guy was holding a CARTON of ciggie, ripped out the carton , open a box and took out a stick....his hands is trembling!
Shouted...light! light!. poor guy ada rokok tapi tak ada lighter.
I offered him my lighter. Can see his hand is really shaking.That gents is like on fire with all the smoke inside.Well, once a smoker always a smoker.

monsterball said...

Kerp....Don't fool yourself. Where there is big time money...there are gambling...and in football.....it is the biggest gambling den in the world.
Do you recollect the Final between France and Brazil...world cup? Ronaldo should not play...but if that was the case....bookies will have no bets.....as 85% Brazil should win the cup. Ronaldo was injured and did not play his usual game....what happened? France won....but strangely...Ronaldo did not play for three solid years.....go find out why.
Strange you can say....no bookies on English leagues....when all the catching by police...all those years are on bets for English LEAGUES ....NOT malaysian games.
And I should know...I mix with them...just like horse racing....jokey can pull the horse to let the other horse win.....as instructed by ??

monsterball said...

No bamboo river...I have seen chain smokers....just give up..just like that....no need to take a course to stop smoking.
That's strong will power.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails